upratovacie prostriedky a stroje upratovacie prostriedky a stroje
0 ks produktov za 0 €
k pokladni

Čo je HACCP?

30.08.2021

Hovorí vám niečo skratka HACCP? Nie, kdeže. Naozaj nejde o skomolený názov bývalého Sovietskeho zväzu. Týchto pár písmeniek by malo byť dôverne známe najmä tým, ktorí pracujú s potravinami. Pokiaľ do tejto skupiny práve nepatríte, po našom článku budete zase o niečo múdrejší a treba bohatší o nejaký ten tip na správne uchovávanie surovín a potravín. Pre skúsených potravinárov ponúkneme pár kvalitných produktov, ktoré sa vo výrobe či skladu určite budú hodiť! Pripravení? Ideme na to!

Čo je HACCP a na čo slúži?

Nebudeme vás napínať a hrať sa na tajomné. Pod zdanlivo náhodným zoskupením písmen sa ukrýva skratka Hazard Analysis and Critical Control Points, čo by sa dalo preložiť ako "Systém analýzy rizika a stanovenie kritických kontrolných bodov". Tento vznešený názov je vo svojej podstate bezpečnostným systémom, ktorý vyhodnocuje potencionálny hrozby, detekuje slabiny a zavádza potrebné opatrenia v oblasti skladovania, výrobe a distribúcii potravín i jednotlivých surovín používaných v potravinárstve.

 

Čo je HACCP?

Jednoducho povedané systém v podstate stráži hygienu potravín a zabraňuje tomu, aby nedošlo ku kontaminácii surovín či rovno distribúciu závadných a zdraviu nebezpečných potravín a pokrmov. HACCP chráni zdravie každého z nás.

HACCP je podľa nariadenia Európskeho parlamentu okrem potravinárskeho priemyslu záväzné aj pre súvisiace odbory, ktoré nejakým spôsobom zasahujú do oblasti potravín či pracujú so surovinami. Patrí medzi ne výrobcami obalov, poľnohospodári, ale aj napríklad reštauratéri, veľké profesionálne kuchyne alebo obchodníci s potravinami.

Základné body systému HACCP

Systém analýzy rizika a stanovenie kritických kontrolných bodov pracuje na základe vyhodnotenia viacerých konkrétnych bodov. Bez nich by HACCP nezodpovedalo požiadavkám a stanoveným predpisom. Ktoré body to sú?

  1. Vykonanie analýzy nebezpečenstva (fyzikálne, chemické a biologické)
  2. Stanovenie kritických kontrolných bodov
  3. Stanovenie znakov a hodnôt kritických limitov pre každý kritický bod
  4. Sledovanie zvládnutého stavu v kritických bodoch
  5. Stanovenie nápravného opatrenia pre každý kritický bod
  6. Stanovenie overovacích postupov
  7. Vypracovanie dokumentácie a vedenie záznamov

Spoľahlivý partner

Keďže je dodržiavanie systému HACCP povinné, hodí sa vybaviť pomocníkmi, s ktorými bude bezpečná manipulácia aj skladovanie potravín úplná hračka. Ak hľadáte naozaj špičkovú kvalitu, odporúčame siahnuť pri výbere po produktoch značky Vikan. Táto dánska firma sa špecializuje na výrobu a distribúciu vybavenia pre potravinársky priemysel, a to od praktických horúčav vhodných na skladovanie surovín i upratovanie až po príslušenstvo na samotnú úržbu potravinárskych strojov a manipuláciu s potravinami. Všetky ich produkty sú vyrábané len z kvalitného a odolného plastu, ktorý vyhovuje tým najvyšším štandardom, a nerezovej ocele.

Systém farebného kódovania

Prezriete Ak si ponuku produktov Vikan, už na prvý pohľad vás určite zaujme pomerne bohatá a veselá ponuka farebných variantov. Prekvapivo za tým nestojí boj za príjemnejšie pracovné prostredie, ale čisto praktické dôvody. Počuli ste už o systéme farebného kódovania? Tento systém pracuje s paletou 12 odtieňov a je veľmi užitočný v rámci zamedzenie kontaminácie jednotlivých surovín, odlíšenie rôznych pracovných zón, smien alebo samotných pracovísk. V správne nastavenom systéme farebného kódovania predstavuje každá farba konkrétny úkon, prípadne je určená pre prácu len s jednou surovinou.

Kvalitný systém farebného kódovania nájdeme veľmi často v reštauráciách, kde riziko nebezpečnej kontaminácie číha naozaj takmer na každom kroku. Ako výborný príklad môžeme uviesť prípravu a spracovanie mäsa a ďalších surovín, kde systém farebného kódovania môže vyzerať napríklad takto:

ČERVENÁ – surové mäso
ŽLTÁ – hydina
MODRÁ – ryby a morské plody
ZELENÁ – zelenina a ovocie
BÍELA – syry a pečivo
ČIERNA – ostatné

TIP: Určenie farieb v rámci systému farebného kódovania je čisto na vás. Vždy je ale lepšie, aby čo možno najviac intuitívne a ľahko zapamätateľné pre všetkých (pozri. Napríklad zelená pre ovocie a zeleninu, červená pre surové mäso a pod.). U niektorých farieb už môže byť ich použitie vopred dané a všeobecne zakotvené, príkladom treba farebné rozlíšenie upratovacích pomôcok.

Šikovní pomocníci

V našej ponuke nájdete od tejto firmy hlavne naberačky a vedierka s vekom. Tie sa bez akýchkoľvek pochýb nestratí v žiadnej reštaurácii ani výrobni. Vďaka naběračkám nedochádza k priamemu styku so surovinou a rozhodne s ich pomocou pôjde odmeranie tekutín aj sypkých látok ako po masle. Vybrať si u nás môžete naberačky s objemom 1 litra a 2 litrov.

 

Plastové vedierka Vikan sú dokonale odolné a praktické. Okrem objemu 6 litrov, sa môžu pochváliť aj závesom na stenu, veľmi nápomocným odmerným systémom a oceľovým držiakom. Veľkou výhodou je aj možnosť dokúpenia plastového veka vo farbe vedra, ktoré zamedzuje spadnutie nečistôt dovnútra. Kýbliky sú vhodné na uchovávanie sypkých zmesí, surovín a tekutín, ale aj k upratovaniu. Svoj potenciál naplní v reštauráciách, vývarovniach, mäsokombinátoch i výrobe potravín.

 

»zpět do archivu novinek